Step je rot, prive gedeelte.

 

klopt uw hart ook sneller voor een steptocht in Rotterdam het idee

voorbereiding

welke route

onderweg 1

onderweg 2

onderweg 3

boeken over

restaurants

steptocht Rotterdam avontuur op reis steppen met plezier rotterdam bouwputten tocht plezier conditie step buiten

even voorstellen:
even voorstellen
Cil' en Albert.

Ergens ontstaan in Cil' creatieve brein, vroeg ze begin 2007 "zullen we naar Santiago gaan"?
Ja is goed, zei ik, niet wetende waar Santiago lag of wat het was maar who cares?
Ik kreeg een beetje uitleg over dat het al vele eeuwen een bedevaartsoord was bla, bla, en toen zei ze achteloos: "op de step bedoel ik".... oeps. en zo begon het.            voorbereiding

Een kleine inleiding over de bedevaartstocht naar Santiago de Compostella in noord Spanje.

Santiago betekent Sint Jacobus en volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek.

De stad heet officieel alleen Santiago. Het achtervoegsel Compostella (de Nederlandse vorm van Compostela) komt misschien van Campus Stellae (Sterrenveld) en verwijst naar de ster die, volgens de overlevering, het gebeente van Jakobus op deze plaats heeft aangewezen. Vooral pelgrims maken graag gebruik van de naam Compostella.

De naam van het nabijgelegen dorp Lavacolla, waar ook het vliegveld ligt, kan worden uitgelegd als: de kleren wassen of zich wassen. Hier wasten de pelgrims zich in de rivier, voordat ze de heilige stad binnengingen.

Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Alle Pelgrims, en die komen niet alleen uit Europa maar zijn afkomstig uit alle landen en continenten, eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht wordt vaak genoemd: "Camino de Santiago" (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago en de route zijn herkenbaar aan de Sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob. De schelp heet in het Latijn Pecten jacobaeus, in het Duits Pilgermuschel (pelgrimsmossel) of Jakobsmuschel en in het Frans coquille Saint Jacques. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven (in tegenstelling tot de schelp van een bekende oliemaatschappij). Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse. De weg naar Santiago (in het Spaans ook wel 'el camino'; de weg genoemd) kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen.

lees hier verder ==> voorbereiding van de bedevaartstocht

 
steptochten in rotterdam logo van Step Je Rot steptochten in Rotterdam Step Je Rotsteptochten in rotterdam logo van Step Je Rot